48. évfolyam (2001) 3. szám

A globális biológiai sokféleség egy adatbáziskeretben

A biológiai taxonómiai laboratóriumokban a kutatók rendelkezésére álló szövegek, rajzok, tollakat és csontokat tartalmazó fiókok éppen annyira eltérő állományok sokaságát alkotják, mint amilyen maga a biodiverzitás, a biológiai sokféleség a világon. E sokféle információ összegyűjtése képezi annak a konzorciumnak a célját, amelyben 28 ország és kormányközi szervezet intézménye vesz részt. A biodiverzitás globális információforrásának (Global Biodiversity Information Facility = GBIF) fordítható információgyűjtemény összekapcsolt adatbázisok sorozatából áll, amely a világ élő organizmusainak információit tartalmazza.

A GBIF keretrendszernek tekinthető, amely segíti a biodiverzitási adatok digitalizálását azzal a céllal, hogy kereshető (meglévő és új) adatbázisokba vigyék be őket. További cél, hogy elősegítsék a releváns adatbázisok egymással való kompatibilitását. A rendszer központjában az ismert organizmusok nevének katalógusát, és a hatalmas biodiverzitási adathalmazban való keresésre alkalmas keresőgépet készítenek elő. A biodiverzitás a trópusi országokban, különösen a fejlődő országokban és a tengerekben a legnagyobb. Ennek ellenére tudományos információit elsősorban a fejlett országok információs központjaiban összesítik, mégpedig a természettörténeti múzeumok gyűjteményeiben, a herbáriumokban és a mikroorganizmusok gyűjteményeiben. A GBIF kormányzóbizottsága, amelyet a National Science Foundation (NSF, USA) vezet, arra törekszik, hogy az adatok bárhol, bárkinek rendelkezésére álljanak az interneten keresztül.

A GBIF távlati céljai között szerepel a biodiverzitás tudományos digitális könyvtárának létesítése nyomtatott könyvtári dokumentumokból és egy ún. Fajtabankból (Species Bank), valamennyi élőlény tényeit tartalmazó összeállításból. A GBIF indulásának tervezett ideje 2001 eleje. Az adatbáziskeret mindenki számára nyitott és ingyenes lesz azokban a tagországokban, amelyek költségvetési támogatást adnak létesítéséhez és fenntartásához.

További információ: www.sciencemag.org

/Information Retrieval and Library Automation, 36. köt. 6. sz. 2000. p. 3–4./

Roboz Péter

Nyomtatható verzió