46. évfolyam (1999) 6. szám

Ipari kémia CD-ROM-on

Az Ipari Kémia Ullmann Enciklopédiája most CD-ROM-on, angolul is megjelent. Az eredetileg német nyelvű enciklopédia az ipari kémia szinte minden területét feldolgozza a gyártástól az ipari kemikáliák tulajdonságáig. Több mint 800 nagyobb fejezetet, 10 000 táblázatot, 20 000 ábrát és számtalan hivatkozást tartalmaz, ami a nyomtatott változatban 27 000 oldalt jelent. A CD-ROM enciklopédiához egy német-angol műszaki szótár is tartozik.

A CD-ROM-verzió célja, hogy egyre több kereskedelmi információ, toxikológiai adat, szabadalom és hivatkozás kerüljön be az enciklopédiába. Emellett egyéb nagyobb és kisebb változtatást is végrehajtanak. A CD-ROM-változatot évente újítják meg.

Az alapképernyő keretes szerkezetű, bal oldalán találhatók a címszavak, jobb oldalán pedig a szöveges részek. A bal ablak tartalmazza a szöveg szavainak, a kulcsszavaknak, a szerzőknek, a fejezeteknek, a CAS Registry-számoknak és a fejezetcímeknek a listáját; keresésre és tallózásra is alkalmasak. Ha egy fejezet címére rákattintunk, alfejezetek láthatók, és több esetben négy szint is megjelenik, mielőtt a szöveges rész a képernyőre kerül. Hiperlinkek segítségével más fejezetekhez, hivatkozásokhoz, ábrákhoz és táblázatokhoz lehet közvetlenül eljutni.

A keresési lehetőségek elég rugalmasak. A keresés végezhető a teljes enciklopédiában, vagy egy szigorúan specifikált területen; korlátozható kulcsszavakra, címsorokra és fejezetekre; logikai és helyzeti operátorokkal történő keresés is alkalmazható. A keresési stratégia lemezen megőrizhető.

Az eredménylistát minden újabb tétel kiválasztása előtt vissza kell hívni az eszköztár egyik ikonjával. A tételek időlegesen megőrizhetők, de csak egy folyamat idejére. Letölteni nem lehet, de a megjelenített szekciók „cut and paste” eljárással kimenthetők. Nyomtatni szekciókat vagy egész fejezeteket lehet. A funkciók az eszköztárból hívhatók elő nem mindig egyértelmű ikonokkal. Online segítség van, azonban főleg a menüopciókról, nem a tartalmi és keresési problémákról szól. A mellékelt 80 oldalas útmutató főleg extra magyarázatokkal és nem alapvető információkkal szolgál.

A CD használata kézenfekvő még abban az esetben is, ha a nyomtatott verzió előnyösebb tallózási lehetőségeket nyújt. Ugyanakkor a CD-változat komoly helymegtakarítást és gyors keresést eredményez. Összehasonlítva a Kirk-Othmer enciklopédiával, az Ullmann CD-ROM verziója sokkal drágább, és kevésbé hatékony.

/Information World Review, 132. sz. 1998. január, p. 22./

K. Á.

Nyomtatható verzió