50. évfolyam (2003) 1. szám

Kiállítás és konferencia Csonka János születésének 150. évfordulója alkalmából

A 15. Nemzetközi Járműtechnikai Szakkiállításhoz (2002. október 2–6.) kapcsolódva a Budapesti Nemzetközi Vásárközpontban nagyszabású Csonka János-emlékrendezvényre került sor. A kiállítást és konferenciát a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Országos Műszaki Információs Központ és Könyvtár (BME OMIKK) és a Közlekedési Múzeum rendezte; a rendezvény fővédnökségét Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere vállalta; a rendezvény védnökei Bendzsel Miklós, a Magyar Szabadalmi Hivatal elnöke, Czinege Imre, a Széchenyi István Egyetem rektora és Detrekői Ákos, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora voltak.

A kiállítást a Közlekedési Múzeum képviseletében Hídvégi János hozta létre a BNV D pavilonjában, ahol a közel 200 m2-es standon Csonka-relikviák szerepeltek: tricikli, kisautó, postaautó, autómotor, Csonka-motorral ellátott tűzoltó-szerkocsi, gőzgépmodell, az első Csonka-kisautó modellje, saját készítésű derékszögmérő, autós emlékplakett, karburátor, Csonka-gyári emlékek, könyvek és fényképdokumentumok. A kiállítást Csonka Jánosnak a MOGÜRT Rt.-ben őrzött bronzszobra és az Országos Műszaki Múzeum hatalmas faliképének a Csonka Gépgyár Kft. által kölcsönzött fakszimile változata gazdagította. A tárgyak többsége a rendező Közlekedési Múzeum tulajdona volt, de a kiállítás anyagához saját tárgyainak kölcsönzésével a Bélyegmúzeum, a Haris Autómúzeum, az Országos Műszaki Múzeum, a Postamúzeum és a Tűzoltómúzeum is hozzájárult. A kiállítás központja az a stand volt, ahol az érdeklődők a BME OMIKK hagyományos és elektronikus szolgáltatásait, a Közlekedési Múzeum tájékoztatóit, valamint a rendezvény támogatóinak információs anyagait ismerhették meg; e stand két oldalán az Országos Műszaki Múzeum Gajdos Gusztáv által megálmodott, Csonka János életművét ismertető tablósorozatának anyaga volt látható.

A konferenciát a BME OMIKK rendezte október 4-én, a Nemzetközi Vásárváros konferencia-központjának nagytermében. Az előadás-sorozat előadói és az előadások címei:

 1. Michelberger Pál akadémikus, Magyar Tudományos Akadémia: Köszöntő.
 2. Melegh Gábor tanszékvezető, Műegyetem: Csonka János szerepe a hazai autómérnök-képzésben.
 3. Nagy Vince tanszékvezető és Kőfalusi Pál egyetemi adjunktus, Széchenyi István Egyetem: A gépjárműtechnika fejlődése Csonka János-i alapozással.
 4. Németh József technikatörténész, Műegyetem: A Műegyetem Csonka János korában.
 5. Hegedűs Oszkár elnök, Magyar Autóklub: Csonka János és a Magyar Autóklub.
 6. Huszár Enikő osztályvezető-helyettes, Magyar Szabadalmi Hivatal: Csonka János találmányai és szabadalmai.
 7. Kovács Gergelyné igazgató, Postamúzeum: Csonka János emlékei a Postamúzeumban.
 8. Vámos Éva főigazgató, Országos Műszaki Múzeum: Csonka-relikviák a világhálón.
 9. Haris Lajos autótörténész, Haris Autómúzeum: Csonka János és a Ganz-gyár együttműködése.
 10. Árkos Iván szerkesztő, BME OMIKK: Csonka János élete és munkássága CD-ROM-on.
 11. Katona András főigazgató, Közlekedési Múzeum: Összefoglalás.

A konferenciát Fonyó Istvánné, a BME OMIKK főigazgatója és Katona András, a Közlekedési Múzeum főigazgatója által adott fogadás zárta, ahol Penninger Antal, a BME dékánja mondott köszöntőt.

A kiállítás 5 napja alatt sok ezer látogató volt kíváncsi Csonka János alkotásaira, a konferencián a technikatörténet hívei körének másfél száz képviselője vett részt. Az eseményt a Csonka-család képviseletében megtisztelte jelenlétével Stróbl Alajosné Csonka Lívia, Csonka János unokája is. A kiállítás megrendezése Hídvégi János érdeme, a konferenciát létrehozó szervezőbizottság elnöke Katona András, titkára Árkos Iván volt.

A rendezvény nagylelkű mecénások – Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, B.K.L. Kiadó, Csonka János Gépgyár Kft., Fővárosi Oktatástechnológiai Központ, Gábor Dénes Főiskola, Hungexpo Rt., Infoware Rt., Az Ipar Műszaki Fejlesztéséért Alapítvány, Magyar Államvasutak Rt., Magyar Autóklub, Magyar Innovációs Szövetség, Magyar Mérnöki Kamara, Magyar Posta Rt., Magyar Rádió Rt., Magyar Szabadalmi Hivatal, MOGÜRT Rt., Neumann János Digitális Könyvtár Kht., OTP Bank Rt., Rexfilm Kft., R-COPY Plus Kft. Szentimrevárosi Egyesület – támogatásával jött létre.

Árkos Iván
BME OMIKK

Nyomtatható verzió